Kvah Logotyp

Kompositörer:

Schubert

Medverkande:

Maria Forsström, Bengt Forsberg, Horace Engdahl

Maria Forsström, mezzosopran, sjunger Schubert i egen svensk tolkning tillsammans med Bengt Forsberg! Endast för medlemmar i KVAH. Kvällen är gratis, men föranmälan krävs till claes.schalen@med.lu.se.

Maria framför sin egen nya svenska tolkning av Schuberts Winterreise tillsammans med Bengt. Kvällen före bjuder vi in till ett estradsamtal i Katarina församlingssal med Maria, Bengt och akademiledamoten Horace Engdahl. Efter sitt arbete med översättningen diskuterade Maria verket i detalj med honom. Förutom sin verksamhet som författare och översättare sitter Horace mycket gärna vid pianot och har spelat Winterreise många gånger. Sångcykeln är även ämnet för hans essä ”Livgivande natt”. Tillsammans pratar vi om Wilhelm Müllers skenbart enkla originaltext, behovet av översättning för dagens publik, Schuberts tonsättning och verkets många symboler, samt inte minst om hur Bengt och Maria arbetat i över två år med denna nya tolkning. Säkerligen blir det intressanta sidospår i romanskonstens tecken. En spännande kväll utlovas! Medlemskvällen 21 januari är gratis, men vi kommer att begära förhandsanmälan.

Medverkande

Maria Forsström

maria-forsstroem-foto-peter-nilsson
Foto: Peter Nilsson

Maria Forsström har spelat med bland annat Mahler Chamber Orchestra, Orchestra dell'Accademia di Santa Cecilia, Nagoya Philharmonic Orchestra, Hiroshima Symphony Orchestra, La Chambre Philharmonique, Warsaw Philharmony Orchestra, Polish Radio Symphony Orchestra NOSPR, Wroclaw Symphony Orchestra NFM, Südwestonutsche Phil , Svenska kammarorkestern, Odense symfoniorkester, Göteborgs symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Helsingfors nationalopera orkester, och Musica Aeterna, Perm, Ryssland och har uppträdet på operascener i Europa, Ryssland och Japan.
Det är hennes första framträdande på Allhelgonakyrkan.

Bengt Forsberg

bengt-erik-nilsson
Foto: Erik Nilsson

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, "Neglected works for piano", verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning "Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen" ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.

Horace Engdahl

under-kastanjen-he

När Maria Forsström berättade om sina långa samtal med Horace Engdahl under arbetet med Schuberts Winterreise blev jag inte förvånad. När han satt i Operans styrelse ordnade jag som ordförande i Operavännerna ett medlemsmöte med honom, och vi samtalade länge kring vad som sker med ord när de sjungs. Han berättade om söndagseftermiddagar när han som god amatörpianist gått igenom Schuberts sånger med en vän som var sångare, och hur vi bör uppskatta Wilhelm Müller vars dikter Schubert tonsatte mer än de flesta verkar göra. Nu ser jag fram mot att få fortsätta den diskussionen och få hjälp att sätta in Marias nyöversatta Vinterresa i dess sammanhang.

Nils-Göran Olve, ordförande i KVAH