Kvah Logotyp

Kompositörer:

Schubert

Medverkande:

Maria Forsström, Bengt Forsberg

Franz Schubert väntade sig att den som lyssnar på hans musik ska uppfatta och förstå texterna. Det gjorde Verdi och Wagner också, och alla såg de översättningar som något helt naturligt. Du sitter på en konsert där en sångare sjunger Schuberts Winterreise. Hänger du med i innehållet? Hur bra är din tyska? Känner du att sångaren berättar historien för just dig?

Maria Forsström är en av Sveriges främsta mezzosopraner. Hon har Göteborg som bas och är mer känd där, i Japan och många andra länder än i Stockholm. När hon ger konsert vill hon att vi förstår. Sedan flera år arbetar hon med en egen nyöversättning av de 24 dikter av Wilhelm Müller som Schubert tonsatte som Winterreise. Så nu får vi i stället höra Vinterresa, som hon och Bengt Forsberg planerar att framföra fler gånger det närmsta året. Premiären blir i Allhelgonakyrkan!

I sitt arbete med översättningen tog Maria kontakt med akademiledamoten Horace Engdahl, som kommer för att lyssna. Som forskare, skribent och pianist har han sysslat mycket med Müller och Schubert. Så vad var naturligare än att KVAH också erbjuder ett premiärsamtal kvällen före då Maria, Bengt och Horace ska diskutera översatt sång i allmänhet och Winterreise i synnerhet. För att få en av de begränsade platserna till samtalet måste du vara medlem i KVAH.

Program

Franz Schubert (1797—1828) - Winterreise D 911
Schuberts ikoniska mästerverk, Winterreise, med 24 sånger från 1827-28, presenteras här i en helt ny, svensk språkdräkt, mycket nära det tyska originalet. Mezzosopranen Maria Forsström har ägnat över fyra år på lediga stunder att översätta Wilhelm Müllers texter till svenska, i en version som tar hänsyn både till den specifika pianostämman och originaltexten. Vi får följa den förtvivlade, sorgsne Ynglingen i hans ensamma resa i det omgivande, obarmhärtiga vinterlandskapet, en metafor för färden ner i hans egen själsliga mörker, endast upplyst av irrbloss.

Medverkande

Maria Forsström, mezzosopran,
Bengt Forsberg, piano

Mer information om artisterna

Maria Forsström

maria-forsstroem-foto-peter-nilsson
Foto: Peter Nilsson

Maria Forsström har spelat med bland annat Mahler Chamber Orchestra, Orchestra dell'Accademia di Santa Cecilia, Nagoya Philharmonic Orchestra, Hiroshima Symphony Orchestra, La Chambre Philharmonique, Warsaw Philharmony Orchestra, Polish Radio Symphony Orchestra NOSPR, Wroclaw Symphony Orchestra NFM, Südwestonutsche Phil , Svenska kammarorkestern, Odense symfoniorkester, Göteborgs symfoniorkester, Helsingborgs symfoniorkester, Helsingfors nationalopera orkester, och Musica Aeterna, Perm, Ryssland och har uppträdet på operascener i Europa, Ryssland och Japan.
Det är hennes första framträdande på Allhelgonakyrkan.

Bengt Forsberg

bengt-erik-nilsson
Foto: Erik Nilsson

Bengt Forsberg är en av Sveriges främsta pianister. Bland hans regelbundna samarbetspartners finns mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid och violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har Bengt framträtt med bland annat Kungliga Filharmonikerna och Göteborgs Symfoniker. Han har också gett soloaftnar i bland annat Londons anrika Wigmore Hall.
Bengt har gett ut ett stort antal CD-skivor, inte minst med Anne Sofie von Otter, varav flera har erhållit stora internationella priser, som Grammy och Gramophone´s Recording of the Year. Under de senaste åren har Bengt gett ur prisade skivor med kvinnliga kompositörer, "Neglected works for piano", verk för violin och piano av Carl Nielsen tillsammans med Cecilia Zilliacus, celloverk av Fauré med Andreas Brantelid och engelsk musik för altfiol med Ellen Nisbeth. Tillsammans med Cecilia Zilliacus och sångerskan Sabina Bisholt har det blivit flera CD med musik av Amanda Maier. I maj 2018 valdes Bengts inspelning "Amanda & Julius – Works for piano by Amanda Maier och Julius Röntgen" ut av tidningen BBC Music som månadens inspelning av musik för soloinstrument.
Bengt Forsberg är KVAHs konstnärlig ledare och har varit ansvarig för kammarmusiken i Allhelgonakyrkan i mer än 30 år.